Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Επιδαπέδια παιχνίδια αύλειου χώρου (Κανόνες)

Φέτος (σχολικό έτος 2012-2013), όπως ήδη γνωρίζετε, με την καθοδήγηση του γυμναστή κου Χρήστου Τσίπη του σχολείου μας, τη βοήθεια του κου Λάζαρου Λαυρέντη και την εθελοντική εργασία γονέων, σχεδιάστηκαν επιδαπέδια παιχνίδια στον αύλειο χώρο του σχολείου μας.


Πιο κάτω σας δίνουμε τους κανόνες των παιχνιδιών αυτών, σε περίπτωση που θελήσουν οι μαθητές να παίξουν τα ίδια παιχνίδια με τους φίλους τους στην αυλή του σπιτιού τους.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τετρασφαίριση


Η τετρασφαίριση είναι άθλημα που παίζεται σε τέσσερα (4) ίσα μεταξύ τους, τετράγωνα Α,Β,Γ,Δ κατά τη φορά των δεικτών του ρολογιού
Σε κάθε τετράγωνο αντιστοιχεί ένας παίκτης. Το παιχνίδι παίζεται με τα δύο χέρια και σκοπός του είναι ο κάθε παίκτης να χτυπήσει την μπάλα και να την μεταφέρει σε κάποιο από τα τετράγωνα των αντιπάλων.

Η τετρασφαίριση σαν παιχνίδι έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούν να παίζουν πολλά παιδιά τα οποία περιμένουν να μπουν στο παιχνίδι.
Το παιχνίδι ξεκινά με σερβίς πάντα από τη θέση Α (πάνω τετράγωνο αριστερά). Ο παίκτης που θα υποδεχτεί την μπάλα από το σερβίς πρέπει να την αφήσει να αναπηδήσει στο δικό του τετράγωνο και κατόπιν να την μεταφέρει (χωρίς να την πιάσει) σε κάποιο άλλο τετράγωνο. Αν η μπάλα ακουμπήσει σε κάποια από τις εξωτερικές γραμμές το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά. Αν όμως ακουμπήσει σε κάποια από τις εσωτερικές γραμμές τότε ο παίκτης που την έστειλε πάνω στη γραμμή βγαίνει από το παιχνίδι.
Όταν ένας παίκτης βγει από το παιχνίδι τη θέση του παίρνει ο πρώτος που περιμένει στη σειρά. Ο παίκτης που μπαίνει, καταλαμβάνει πάντα το τετράγωνο Δ (κάτω τετράγωνο αριστερά).
Αν χάσει και βγει ο Α, τότε ο Β παίρνει τη θέση του Α, ο Γ παίρνει τη θέση του Β, ο Δ παίρνει τη θέση του Γ και στη θέση του Δ μπαίνει ο καινούριος παίκτης.
Μετά από απόφαση του διαιτητή και εφ’ όσον το επιθυμούν και οι 4 παίκτες το παιχνίδι μπορεί να διεξαχθεί χρησιμοποιώντας και το ένα χέρι ή το πόδι ή το κεφάλι.



Κουτσό

  

Το κουτσό είναι ένα παιδικό παιχνίδι που μπορεί να παίζεται με αρκετούς παίκτες ή μόνο με έναν. Παίζεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο και κάθε χώρα έχει τη δική της ονομασία για το χαρούμενο αυτό παιχνίδι.
Στην Ινδία λέγεται Stapu, στην Ισπανία Rayuela. Στην Λατινική Αμερρική golοsa, στην Πολωνία Klasy, στην Ιταλία Campana ή Mondo. Στις Κάτω Χώρες και τη Φλάνδρα Hinkelen. Στη Μαλαισία η πιο δημοφιλής παραλλαγή ονομάζεται Tengteng. Στη Βραζιλία τα παιδιά το λένε Amarelinha. Στην Αλβανία ονομάζεται Rrasavi.
ΚΑΝΟΝΕΣ:
Το παιδί που ξεκινά το παιχνίδι πρέπει να πετάξει ένα μικρό αντικείμενο (μικρό κεραμίδι ή κέρμα ή οτιδήποτε άλλο) στο πρώτο (1) από το αριθμημένα τετράγωνα που είναι ζωγραφισμένα στο έδαφος και στη συνέχεια να πηδά μέσα από τα τετράγωνα για να ξαναπάρει το αντικείμενο και να επιστρέψει στη βάση του.
Στη συνέχεια το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά που συμμετέχουν στο παιχνίδι. Μόλις τελειώσουν όλα το παιδιά ξεκινά ο δεύτερος γύρος .Το παιδί που ξεκινά πρέπει να πετάξει το αντικείμενο στο δεύτερο τετράγωνο (2) και να ξεκινήσει πάλι η ίδια διαδικασία.
Στο κουτσό δεν πρέπει το αντικείμενο που πετούν τα παιδιά να βγει έξω από τα τετράγωνα ή να ακουμπήσει κάποια από τις γραμμές του τετραγώνου. Όταν συμβεί αυτό το παιδί χάνει τη σειρά του και παίζει ο επόμενος.
Νικητής ανακηρύσσεται όποιος τελειώσει πρώτος όλα τα τετράγωνα.


Αλφάβητο


Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι εκμάθησης της ορθογραφίας. Ο παίκτης ρίχνει ένα πετραδάκι χωρίς να βλέπει μέσα στο πλαίσιο. Είναι υποχρεωμένος κάνοντας μικρά άλματα να σχηματίσει μία λέξη σύνθετη ή απλή ανάλογα με τις οδηγίες που θα πάρει από έναν άλλο παίκτη. Η λέξη πρέπει ν' αρχίζει απ’ το γράμμα στο οποίο έπεσε το πετραδάκι. Ανάλογα με το επίπεδο της τάξης που βρίσκονται οι παίκτες το παιχνίδι μπορεί να τροποποιηθεί. Μπορεί στη συνέχεια να του ζητηθεί, αν περάσει την πρώτη δυσκολία, να σκεφτεί και να σχηματίσει συνώνυμη ή αντώνυμη της αρχικής λέξης. Οι κανόνες του παιχνιδιού ορίζονται με την έναρξή του και τροποποιούνται ανάλογα με το στόχο που θέτει ο εκπαιδευτικός με την ομάδα του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου